SUPERPRZEPIS

Makaron cannelloni z mięsem mielonym

  • 2
  • Xetnom
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Makaron cannelloni z mięsem mielonym Więcej zdjęć (3)

Makaron cannelloni nadziewany mięsem mielonym, szpinakiem, serem feta w beszamelu

Składniki:

Makaron cannelloni z mięsem mielonym

 

  • ½ opakowania makaronu cannelloni
  • ½ kg mięsa mielonego
  • ½ opakowania szpinaku mrożonego
  • 1 opakowanie sera feta
  • 1 cebula
  • 3-5 ząbków czosnku
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron cannelloni z mięsem mielonym
Makaron obgotowujemy na pół twardo w osolonej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. W rondlu rozmrażamy szpinak, dodajemy ser feta oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Mięso podsmażamy z cebulą. Łączymy mięso ze szpinakiem i chwilę podsmażamy razem. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie na wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne układamy ciasno jeden obok drugiego. Jeśli mamy małe naczynie możemy układać warstwami.Polewamy sosem beszamelowym i posypujemy szczypiorkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 30-40 min.
Makaron cannelloni z mięsem mielonym
Podsmażone mięso łączymy ze szpinakiem i serem feta
Makaron cannelloni z mięsem mielonym
Makaron nadziewamy przestygniętym farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym