Sposób przygotowania:
Canneloni z mięsem i riccotą
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso.Dodajemy do niego posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.Dodajemy oregano, jeśli jest świeże, to tylko same listki, bez gałązek, a także połowę pomidorów pokrojonych w kostkę. Smażymy to wszystko na niezbyt dużym ogniu około 10 minut. Na koniec doprawiamy farsz solą i pieprzem.Surowe rurki cannelloni napełniamy farszem. Ja pomagam sobie przy tum łyżeczką, którą zatykam drugi otwór , aby nadzienie nie wypływało w trakcie napełniania. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy w nim napełnione rurki. Pozostałymi pomidorami, również pokrojonymi w kosteczkę, obkładamy rurki. Teraz przystępujemy do robienia sosu. Ser ricotta mieszamy z mlekiem,solimy to i doprawiamy czarnym pieprzem. Wykładamy tak przygotowany sos na nasze cannelloni i posypujemy startym żółtym serem. Warto starannie kłaść sos na makaron, by mieć pewność,że makaron ładnie się przepiecze i po upieczeniu nie będzie miał żadnych twardych miejsc. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około pół godziny.