slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 755]

Zupa krem - Cappuccino dyniowe (wytrawne)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszną, delikatną zupę krem -cappuccino dyniowe z nutą pomidorową. Aksamitne, lekkie cappuccino dyniowe kusi swoim pięknym kolorem oraz niezwykłym zapachem. Polecam.

Zupa krem - Cappuccino dyniowe (wytrawne)

Składniki:

Zupa krem - Cappuccino dyniowe (wytrawne)

 

  • mała dynia (850 g)
  • 800 ml bulionu
  • 100 ml śmietanki słodkiej 18%
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Zupa krem - Cappuccino dyniowe (wytrawne)
Dynię myjemy, obieramy, wycinamy pestki i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. 

W garnku (o grubym dnie) rozpuszczamy masło i szklimy cebulę wraz z czosnkiem. 

Następnie dodajemy dynię i chwilę razem przesmażamy. Do warzyw wlewamy bulion i zagotowujemy. Gotujemy do miękkości dyni-ok. 15 minut. Gdy dynia będzie już miękka dodajemy koncentrat oraz przyprawy do smaku, mieszamy. Na koniec wlewamy śmietankę, zagotowujemy i ściągamy z ognia. 

Blendujemy na gładką zupę krem. Nalewamy do filiżanek i skrapiamy oliwą. Podajemy.