Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Dyniowa zupa-krem z orientalną nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie wyobrażam sobie jesieni bez przepysznej zupy-krem z dyni. Tym razem zrobiłam ją inaczej niż zwykle - dodałam trochę orientalnych przypraw i mleko kokosowe, otrzymując pikantną, rozgrzewającą i niezwykle smaczną zupę.

Dyniowa zupa-krem z orientalną nutą

Składniki:

Dyniowa zupa-krem z orientalną nutą

 

  • 1 dynia hokkaido ważąca ok. 900 g
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek papryczki chili (lub jedna mała)
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
  • trawa cytrynowa - u mnie suszona, może być też świeża
  • suszona kolendra
  • sól
  • biały pieprz
  • olej
  • grzanki - po garści na porcję

Sposób przygotowania:

Dyniowa zupa-krem z orientalną nutą

Przygotowanie składników

Dyniowa zupa-krem z orientalną nutą
Pierwszym etapem jest przygotowanie warzyw: dyni, cebuli, papryczki chili i czosnku

Dynię myjemy, kroimy na pół, wydrążamy, dokładnie usuwając pestki. Resztę dyni (razem ze skórką) kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę.
Czosnek i chili siekamy.
Rada: jeżeli ktoś lubi bardzo pikantne dania, proponuję dać chili razem z pestkami - ja wolałam zupę w nieco łagodniejszej wersji, dlatego pestki wyrzuciłam.

Smażenie warzyw

Dyniowa zupa-krem z orientalną nutą
Dynię smażymy do miękkości wraz z cebulą, czosnkiem i chili

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę. Gdy cebula będzie szklista dodajemy czosnek i chili, podsmażamy krótko, uważając, aby czosnek nie zbrązowiał. Dodajemy dynię i smażymy, aż dynia będzie miękka.

Doprawienie

Dyniowa zupa-krem z orientalną nutą
Zupa ma orientalny smak m.in. dzięki przyprawom: trawie cytrynowej, kolendrze i curry

Dynię doprawiamy solą, białym pieprzem, curry, kolendrą i trawą cytrynową. Mieszamy i smażymy chwilę razem.

Dodanie bulionu i mleka kokosowego

Dyniowa zupa-krem z orientalną nutą
Warzywa łaczymy z bulionem i mlekiem kokosowym

Dynię przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym, gotujemy razem 10 minut.

Blendowanie

Dyniowa zupa-krem z orientalną nutą
Zupę blendujemy na gładki krem

Na koniec zupę blendujemy na jednolity krem, chwilę podgrzewamy, ewentualnie dodajemy przypraw do smaku.
Zupę rozlewamy na talerze. Bezpośrednio przed podaniem każdą porcję posypujemy grzankami. Smacznego!