Sposób przygotowania:
Dyniowa zupa-krem z orientalną nutąPrzygotowanie składników
Dynię myjemy, kroimy na pół, wydrążamy, dokładnie usuwając pestki. Resztę dyni (razem ze skórką) kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę.
Czosnek i chili siekamy.
Rada: jeżeli ktoś lubi bardzo pikantne dania, proponuję dać chili razem z pestkami - ja wolałam zupę w nieco łagodniejszej wersji, dlatego pestki wyrzuciłam.
Smażenie warzyw
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę. Gdy cebula będzie szklista dodajemy czosnek i chili, podsmażamy krótko, uważając, aby czosnek nie zbrązowiał. Dodajemy dynię i smażymy, aż dynia będzie miękka.
Doprawienie
Dynię doprawiamy solą, białym pieprzem, curry, kolendrą i trawą cytrynową. Mieszamy i smażymy chwilę razem.
Dodanie bulionu i mleka kokosowego
Dynię przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym, gotujemy razem 10 minut.
Blendowanie
Na koniec zupę blendujemy na jednolity krem, chwilę podgrzewamy, ewentualnie dodajemy przypraw do smaku.
Zupę rozlewamy na talerze. Bezpośrednio przed podaniem każdą porcję posypujemy grzankami. Smacznego!