zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2332]

SUPERPRZEPIS

Krem dyniowy z kurkami i grzankami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny jesienny krem dyniowy z kurkami i grzankami. Idealny na zimna pogodę jaka dziś za oknem. Polecam wypróbować.

Krem dyniowy z kurkami i grzankami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krem dyniowy z kurkami i grzankami

 

  • 600 g dyni Hokkaido ( waga po obraniu )
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 2,5 szk rosołu
  • 200 g gotowanego mięsa z rosołu
  • 3 łyżki śmietanki kokosowej
  • 1 łyżka masła
  • do smaku :
  • sól
  • pieprz
  • pieprz cayenne

 

 

  • grzanki czosnkowe
  • rungia do dekoracji

Sposób przygotowania:

Krem dyniowy z kurkami i grzankami
Dynię, marchewkę i cebulę pokroić w kostkę.

W garnku roztopić masło, wrzucić pokrojone składniki i chwilę smażyć.

Potem wlać rosół oraz dodać przyprawy i gotować na małym ogniu do miękkości i częściowego odparowania rosołu.

Gdy zupa się gotuje usmażyć na maśle oczyszczone kurki.

Potem je posolić i chwilkę smażyć.

Następnie dodać mięso z kurczaka i śmietankę do zupy i zupę dokładnie zblendować.

W razie konieczności jeszcze doprawić i ewentualnie przetrzeć przez siot ale wdłu mnie nie ma takiej potrzeby.

Gotową zupę nalać na talerze, na środku rozdzielić kurki, grzanki i udekorować rungią.

Podawać zaraz po przygotowaniu na gorąco.
Krem dyniowy z kurkami i grzankami
Na maśle podsmażyć dynię z marchewką i cebulą
Krem dyniowy z kurkami i grzankami
Gotową zupę dokładnie zblendować blenderem