Sposób przygotowania:
Zupa-krem dyniowa z pieczoną papryką i mascarpone
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, układamy na blasze i pieczemy około 30 minut w 170 stopniach. Jeszcze ciepłą obieramy ze skórki.
Dynię hokkaido dokładnie myjemy i kroimy w kostkę wraz ze skórką (miąższ z ziarnami oczywiście wydrążamy).
Wrzucamy do garnka z 4-5 łyżkami oleju rzepakowego i podsmażamy na wolnym ogniu. Dodajemy miąższ z upieczonej papryki, podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości.
Serek mascarpone dodajemy do warzyw, rozpuszczamy i miksujemy całość na gładki krem.
Wstawiamy jeszcze na chwilę na palnik, przyprawiamy.
Dynię hokkaido dokładnie myjemy i kroimy w kostkę wraz ze skórką (miąższ z ziarnami oczywiście wydrążamy).
Wrzucamy do garnka z 4-5 łyżkami oleju rzepakowego i podsmażamy na wolnym ogniu. Dodajemy miąższ z upieczonej papryki, podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości.
Serek mascarpone dodajemy do warzyw, rozpuszczamy i miksujemy całość na gładki krem.
Wstawiamy jeszcze na chwilę na palnik, przyprawiamy.