MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 274]

Zupa-krem dyniowa z pieczoną papryką i mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ma nie tylko piękny kolor, ale jest też bardzo smaczna! Podsmażona dynia ma nieco inny smak niż ugotowana, pieczona papryka dodaje wyrazu, mascarpone sprawia, że całość nabiera kremowej delikatności, a przyprawy przyjemnie rozgrzewają i aromatyzują.

Zupa-krem dyniowa z pieczoną papryką i mascarpone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa-krem dyniowa z pieczoną papryką i mascarpone

 

Sposób przygotowania:

Zupa-krem dyniowa z pieczoną papryką i mascarpone
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, układamy na blasze i pieczemy około 30 minut w 170 stopniach. Jeszcze ciepłą obieramy ze skórki.

Dynię hokkaido dokładnie myjemy i kroimy w kostkę wraz ze skórką (miąższ z ziarnami oczywiście wydrążamy).

Wrzucamy do garnka z 4-5 łyżkami oleju rzepakowego i podsmażamy na wolnym ogniu. Dodajemy miąższ z upieczonej papryki, podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości.

Serek mascarpone dodajemy do warzyw, rozpuszczamy i miksujemy całość na gładki krem.

Wstawiamy jeszcze na chwilę na palnik, przyprawiamy.   
Zupa-krem dyniowa z pieczoną papryką i mascarpone
Umytą i pokrojoną dynię podsmażamy na oleju
Zupa-krem dyniowa z pieczoną papryką i mascarpone
Dodajemy miąższ z pieczonej papryki i gotujemy
Zupa-krem dyniowa z pieczoną papryką i mascarpone
Dodajemy serek mascarpone i rozpuszczamy
Zupa-krem dyniowa z pieczoną papryką i mascarpone
Zupę blendujemy i przyprawiamy do smaku.