Sposób przygotowania:
Zupa brokułowaEtap 1
W dużym garnku rozgrzać masło i dusić kilka minut cebulkę pokrojoną w kostkę.
Etap 2
Następnie dodać marchewkę i selera starte na tarce na dużych oczkach, dusić jeszcze 2-3 minuty.
Etap 3
Ziemniaki obrać i pokroić w dość dużą kostkę i dodać do garnka i dusić 5 minut często mieszając. Duszone warzywa zalać gorącym bulionem i gotować razem przez 15 minut.
Etap 4
Po tym czasie dodajemy różyczki brokuła. Gotujemy jeszcze około 5 minut.
Etap 5
Serek topiony zalewamy kilkoma łyżkami gorącej zupy i mieszamy, po całkowitym rozmieszaniu wlewamy do zupy, doprawiamy śmietaną, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na koniec posypujemy natką koperku.