renatka1

renatka1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 545]

Zupa brokułowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa brokułowa z ziemniaczkami doprawiona serkiem topionym, pyszna i sycąca a do tego pełna warzyw!!!

Zupa brokułowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa brokułowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa brokułowa

Etap 1

Zupa brokułowa
Cebulę należy obrać i pokroić w kostkę, dusić na maśle.

W dużym garnku rozgrzać masło i dusić kilka minut cebulkę pokrojoną w kostkę.

Etap 2

Zupa brokułowa
Do cebuli należy dodać marchewkę i seler.

Następnie dodać marchewkę i selera starte na tarce na dużych oczkach, dusić jeszcze 2-3 minuty.

Etap 3

Zupa brokułowa
Następnie należy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.

Ziemniaki obrać i pokroić w dość dużą kostkę i dodać do garnka i dusić 5 minut często mieszając. Duszone warzywa zalać gorącym bulionem i gotować razem przez 15 minut.

Etap 4

Zupa brokułowa
Brokuła po umyciu dzielimy na małe różyczki i dodajemy do zupy.

Po tym czasie dodajemy różyczki brokuła. Gotujemy jeszcze około 5 minut.

Etap 5

Zupa brokułowa
Ostatecznie doprawiamy zupę śmietana i przyprawamy, posypujemy koperkiem

Serek topiony zalewamy kilkoma łyżkami gorącej zupy i mieszamy, po całkowitym rozmieszaniu wlewamy do zupy, doprawiamy śmietaną, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Na koniec posypujemy natką koperku.