slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Zupa-krem ziemniaczano dyniowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszną , sycącą i rozgrzewającą zupę. Połączenie ziemniaków i dyni daje super delikatny smak.

Zupa-krem ziemniaczano dyniowa

Składniki:

Zupa-krem ziemniaczano dyniowa

 

  • 6-7 sporych ziemniaków
  • 400 g obranej dyni
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1 spora cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dag kiełbasy lisieckiej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki curry
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Zupa-krem ziemniaczano dyniowa
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Dynię również kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy ziemniaki i dynię. Wstawiamy na gaz i zagotowujemy.

W tym czasie obieramy cebulę i czosnek i kroimy je drobno. Na patelnię wlewamy olej i na rozgrzanym przesmażamy cebulę razem z czosnkiem.

Dodajemy do wywaru i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Kiełbasę kroimy w plasterki i rumienimy ją na patelni.

Zupę doprawiamy majerankiem, curry oraz solą i pieprzem do smaku.

Zdejmujemy garnek z gazu i blendujemy zupę na krem. Rozlewamy ją na talerze i na wierzchu układamy plasterki rumianej kiełbaski.