Ilona_eS

Ilona_eS

Szef Kuchni
[Przepisów: 25]

Zupa krem dyniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

nastał czas na wykorzystywanie typowo jesiennych darów. Jednym z nich jest właśnie dynia, z której postanowiłam wyczarować pyszną kremową zupę.

Zupa krem dyniowa

Składniki:

Zupa krem dyniowa

 

  • dynia Hokkaido- 1 sztuka
  • udko/ pierś kurczaka/skrzydełko
  • bulion- 1,5 l
  • marchew - 1 sztuka
  • cebula- 1 sztuka
  • sól
  • pieprz do smaku
  • papryka słodka mielona- 1 łyżeczka
  • chilli w proszku odrobina

Sposób przygotowania:

Zupa krem dyniowa

etap 1

Zupa krem dyniowa
rozdrobnione warzywa smażymy na niewielkiej ilości oleju

Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Warzywa podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.

etap 2

Zupa krem dyniowa
z dyni wyjmujemy nasionka i miękkie części

Dynię myjemy,dzielimy na pół, wydrążamy miękki środek.

etap 3

Zupa krem dyniowa
dynię hokkaido nie trzeba obierać ze skórki.

Kroimy dynię w kostkę. Wybierając dynię hokkaido nie musimy obierać ze skórki, ponieważ jest ona cienka i szybko zmięknie podczas gotowania.

etap 4

Zupa krem dyniowa
Dynię podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzanką

Gotujemy bulion na wybranym mięsku. Gdy mięsko będzie już miękkie, wyjmujemy je a wrzucamy do garnka kawałki dyni. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku, blendujemy.


W razie potrzeby można zaprawić mąką ziemniaczaną do uzyskania pożądanej gęstości