AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Cappucino brownie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W pewnym momencie przychodzi myśl - coś by się zjadło słodkiego a nie ma nic pod ręką. Szybko można przygotować każdy rodzaj brownie. Dzisiaj cappuccino.

Cappucino brownie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cappucino brownie

Masa:

  • 225 g miękkiego masła
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao + odrobina do posypania
  • 225 g drobnego, białego cukru
  • 4 jajka - roztrzepane
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki wrzącej wody

Polewa czekoladowa:

Sposób przygotowania:

Cappucino brownie

ETAP 1:

Cappucino brownie
Składniki suche dokładnie ze sobą wymieszaj.

1. Przesiej mąkę do dużej miski.

2. Dodaj proszek do pieczenia i kakao.

3. Wymieszaj wszystkie składniki i zrób dołek po środku.

ETAP 2:

Cappucino brownie
Kawę dodaj schłodzoną, żeby nie ścięła jajek.

4. Kawę zalej dwoma łyżkami wrzątku i pozostaw do wystudzenia.

5. Dodaj masło, cukier, roztrzepane jajka i kawę.

6. Zmiksuj na gładką masę.

ETAP 3:

Cappucino brownie
Wygładzony wierzch równomiernie wyrasta.

7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

8. Przygotuj foremkę keksową i spryskaj ją tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Można użyć foremek aluminiowych - jednorazowych.

9. Masę wylej do foremki i wygładź po wierzchu.

10. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 35-40 min. Sprawdź patyczkiem czy środek nie jest surowy.

ETAP 4:

Cappucino brownie
Zawsze na wierzchu delikatnie pęknie.

11. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Polewa czekoladowa

Cappucino brownie
Polewa jest gęsta i dość szybko zastyga.

12. Do rondelka wsyp połamaną czekoladę. Dodaj masło i mleko.

13. Podgrzewaj na gazie do całkowitego rozpuszczenia.

14. Po tym czasie zdejmij z ognia, dodaj cukier puder i energicznie wymieszaj na jednolitą pastę.

ETAP 6:

Cappucino brownie

15. Ciasto wybierz z foremki na tacę i polej polewą. Dekoruj wg uznania. Ja posypałam odrobiną kakao i wiórkami czekoladowymi.
Smacznego:)

Tagi:

brownie ciasto