patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Carbonara z cukinią i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny makaron z cukinią i szpinakiem oraz boczkiem idealny dla każdego kto uwielbia makarony. Sycące danie idealnie nadaje się na obiad.

Carbonara z cukinią i szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Carbonara z cukinią i szpinakiem

Makaron

  • 150 g makaronu rurki
  • 15 dag boczku wędzonego w plastrach
  • 1 cukinia
  • 50 g szpinaku świeżego
  • Przyprawy:pieprz ziołowy, sól himalajska, suszona bazylia
  • Olej do smażenia

Sos

Sposób przygotowania:

Carbonara z cukinią i szpinakiem
Plastry boczku kroję w kostkę. Cukinię i cebulę obieram i kroję w kostkę.

Na patelnię wylewam olej, rozgrzewam go a następnie dodaję boczek. Smażę aż będzie złoty dodaję cebulę i cukinię.

Następnie dodaję przyprawy: pieprz ziołowy, bazylię suszoną oraz sól himalajską. Zmniejszam ogień i smażę jeszcze kilka minut.

Na koniec dodaję umyty świeży szpinak. Mieszam i smażę ok 2 minut.

Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron przekładam do dużej miski. Składniki sosu łącze ze sobą dodaję do boczku, mieszam chwilę i zdejmuję z palnika.

Całość przekładam do makaronu. Mieszam dokładnie. Podaję od razu.
Carbonara z cukinią i szpinakiem
Boczek kroję w kostkę wraz z cebulą i smażę.
Carbonara z cukinią i szpinakiem
Cukinię obieram i kroję w kostkę może być drobną.
Carbonara z cukinią i szpinakiem
Do boczku dodaję świeżą cukinię i smażę.
Carbonara z cukinią i szpinakiem
Na koniec dodaję szpinak świeży i całość smażę.