jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Carpaccio gruszkowo-buraczane z Newellą klasyczną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Takie carpaccio z buraków i gruszki jest świetna dietetyczną przekąską zarówno w ciagu dnia jak i daniem na lekką kolację.

Carpaccio gruszkowo-buraczane z Newellą klasyczną

Składniki:

Carpaccio gruszkowo-buraczane z Newellą klasyczną

 

  • 2 spore buraki
  • 2 gruszki
  • 1 Newella klasyczna
  • 100 ml przecieru z malin
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka - miodu płynnego
  • szczypta chilli
  • sól do smaku
  • rukola do posypania
  • prażone ziarna do posypania (siemie lniane, słonecznik itp.)

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Carpaccio gruszkowo-buraczane z Newellą klasyczną
Buraki należy upiec w piekarniku lub ugotować w łupinach. Studzimy i obieramy. Gruszki pokroić w cieniutkie plasterki. Środkowy plaster pozostawić do dekoracji. Na oddzielnym talerzu ułozyć buraki pokrojone na cienkie plastry. Newellę pokroićw drobną kosteczkę Do słoiczka wlać mus malinowy, olej, miód. Wstrząsnąć słoikiem by sos się połączył. Doprawić sos solą i chilli do smaku. Na talerzach ułożyć naprzemiennie plastry gruszek i buraków. Polać sosem , posypać pokrojoną newellą, uprażonymi ziarnami oraz listkami rukolli.

Tagi:

buraki