Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Carrot cake

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Amerykańskie ciasto marchewkowe z cynamonem. Delikatne, wilgotne, z polewą z białej czekolady.

Carrot cake Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Carrot cake

 

  • 3 średnie marchewki
  • 200 g palmy
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Polewa:
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 czubata łyżka gęstej słodkiej śmietany

Sposób przygotowania:

Carrot cake
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Miękką palmę (użyłam Kasi) przełożyć do miski. Dodać do niej wszystkie cukry i sól, dobrze utrzeć. Do utartego z cukrem tłuszczu dodawać po jednym jajku, za każdym razem ucierając 3-4 minuty mikserem na najwyższych obrotach. Do masy dodać sodę, proszek do pieczenia, cynamon i mąkę. Dokładnie wymieszać. Dodać startą marchewkę (ma jej być ok. 1 i 2/3 szklanki). Ponownie dokładnie wymieszać. Średnią tortownicę z kominkiem (ok. 22 cm) wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Wyłożyć do niej ciasto i wyrównać powierzchnię. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 60 minut (sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto wyjąć z foremki i ostudzić. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Dodać do niej śmietanę (użyłam 18 %) i roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę ostudzić. Polać nią wierzch ciasta. Dodatkowo udekorowałam ciasto kruchymi ciasteczkami w czekoladzie. Przepis pochodzi z gazetki "Ciasta domowe", ale został przeze mnie zmodyfikowany.
Carrot cake
Palma przełożona do miski z dodatkiem trzech rodzajów cukru.
Carrot cake
Utarty z cukrem tłuszcz z dodatkiem jajek.
Carrot cake
Starta na tarce marchewka dodana do ciasta.
Carrot cake
Ciasto przełożone do tortownicy z kominkiem.