2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Casarecce z cukinią i grana padano

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uwielbiam makarony w połączeniu z cukinią, winem i wyraźnym w smaku serem.To danie polecam na szybki obiad lub kolację we dwoje.Jest mega smaczne!

Casarecce z cukinią i grana padano

Składniki:

Casarecce z cukinią i grana padano

 

  • 25 dag makaronu casarecce
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryczki chilli
  • 2 cebule szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy extra virgine
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml słodkiej śmietanki 22%
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 50 g sera grana padano
  • 1 łyżeczka włoskiej przyprawy do dań z bazylią i oregano
  • Sól morska do smaku
  • Pieprz czarny do smaku
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Casarecce z cukinią i grana padano

ETAP 1:

Casarecce z cukinią i grana padano
warzywa obieramy kroimy czosnek przeciskamy przez praskę

Warzywa umyć pokroić.

ETAP 2:

Casarecce z cukinią i grana padano
warzywa podsmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną szalotkę oraz czosnek, podsmażyc krótko, następnie dodać pokrojoną paprykę, chili oraz cukinię.

ETAP 3:

Casarecce z cukinią i grana padano
podsmażone warzywa podlewamy białym winem odparowywujemy

Poddusić chwilkę, wlać wytrawne wino, trzymać na ogniu do odparowania, dodać tuńczyka osączonego z zalewy

ETAP 4:

Casarecce z cukinią i grana padano
na sam koniec dodajemy tuńczyka i makaron

wlać śmietankę, zagotować aż sos zacznie gęstnieć,doprawić do smaku solą i pieprzem oraz włoską przyprawą.

Ugotowany makaron , gorący dodajemy do sosu, wymieszać posypać startym serem grana padano, oraz natką pietruszki.
Smacznego!