Sposób przygotowania:
Żeberka pieczone w kapuścieMarynata
Do naczynia wlewamy wino i olej, dodajemy miód, rozdrobniony czosnek, przyprawę do żeberek i ok 1,5 łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy.
Żeberka
Żeberka myjemy i osuszamy, dzielimy na porcje i umieszczamy w naczyniu z marynatą, by dość dokładnie je otaczała. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Można je przekręcić, by równomiernie się zamarynowały.
Smażenie
Żeberka odsączamy z marynaty i wrzucamy na rozgrzany olej. Dość mocno obsmażamy z każdej strony. Po zdjęciu żeberek, wlewamy na patelnię marynatę i zagotowujemy.
Pieczenie
Kapustę siekamy, pieczarki kroimy w kawałki, cebulę w drobną kostkę. W naczyniu układamy żeberka, na nich pieczarki i część cebuli. Na to kapustę i resztę cebuli. Jeśli kapusta jest mało słona, można ją lekko posolić.
Całość zalewamy marynatą z patelni i wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 1-1,5 godziny w 160 stopniach. W połowie pieczenia możemy lekko przemieszać.