WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Żeberka pieczone w kapuście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Żeberka w moim ulubionym wydaniu. Zamarynowane w miodzie i winie, pieczone w kapuście kiszonej i pieczarkach.

Żeberka pieczone w kapuście

Składniki:

Żeberka pieczone w kapuście

Główne

Marynata

  • 1 szkl wytrawnego wina
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyzki oleju
  • 3-4 łyżki przyprawy do żeberek
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Żeberka pieczone w kapuście

Marynata

Żeberka pieczone w kapuście
Przygotowujemy marynatę z winem i miodem.

Do naczynia wlewamy wino i olej, dodajemy miód, rozdrobniony czosnek, przyprawę do żeberek i ok 1,5 łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy.

Żeberka

Żeberka pieczone w kapuście
Żeberka marynujemy najlepiej przez całą noc.

Żeberka myjemy i osuszamy, dzielimy na porcje i umieszczamy w naczyniu z marynatą, by dość dokładnie je otaczała. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Można je przekręcić, by równomiernie się zamarynowały.

Smażenie

Żeberka pieczone w kapuście
Żeberka podsmażamy na rumiano z każdej strony.

Żeberka odsączamy z marynaty i wrzucamy na rozgrzany olej. Dość mocno obsmażamy z każdej strony. Po zdjęciu żeberek, wlewamy na patelnię marynatę i zagotowujemy.

Pieczenie

Żeberka pieczone w kapuście
W naczyniu układamy składniki warstwami i pieczemy.

Kapustę siekamy, pieczarki kroimy w kawałki, cebulę w drobną kostkę. W naczyniu układamy żeberka, na nich pieczarki i część cebuli. Na to kapustę i resztę cebuli. Jeśli kapusta jest mało słona, można ją lekko posolić.

Całość zalewamy marynatą z patelni i wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 1-1,5 godziny w 160 stopniach. W połowie pieczenia możemy lekko przemieszać.


Tagi:

danie żeberka