juliet

juliet

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Cashotto

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kasza z bakłażanem a'la risotto

Cashotto

Składniki:

Cashotto

 

  • woreczek kaszy jęczmiennej
  • 1 duży bakłażan
  • cebula
  • 4/5 ząbków czosnku
  • zielona pietruszka ( dwie garście posiekanej)
  • mąka razowa ( do sosu)
  • sól, pieprz, sok z cytryny, grzybek suszony, cząber lub majeranek,chilli ew maggi
  • olej/oliwa

 

Sposób przygotowania:

Cashotto
Kaszę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu (możemy skrócić nieznacznie czas). Cebule i bakłażana kroimy w kosteczkę. Surowego jeszcze bakłazana solimy aby nam nie zgorzkniał. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy : najpierw cebulkę, potem dorzucamy bakłażana. Przekładamy do garnka. Na patelnie wlewamy jeszcze trochę oliwki i wsypujemy mąkę razową. Mieszamy az zrobi się zasmażka, podlewamy wodą i otrzymujemy dość gęsty sos, który wlewamy do warzyw. Całość dusimy na małym ogniu, i doprawiamy. Solimy, potem czosnek itd. Pietruszkę dodajemy na sam koniec gotowania. Do całości wsypujemy ugotowaną kaszę. Mieszamy i trzymamy całość na ogniu jeszcze przez kilka minut. Tak przyrządzone danie możemy podać samodzielnie lub jako dodatek do kurczaka bądź ryby . (Ja usmażyłam pangę). Zachęcam do wypróbowania!