oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

cebula nadziewana ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

cebula nadziewana ryżem podawać z ziemniakami.

cebula nadziewana ryżem

Składniki:

cebula nadziewana ryżem

 

  • 10 szt cebule
  • kilka suszonych grzybów
  • 10 dag ryżu
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1 szt jajo
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szkl przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

cebula nadziewana ryżem
Ryż ugotować na sypko. cebulę obrać i wydrążyć tak, aby powstały miseczki z pozostawionych dwóch-trzech wierzchnich warstw. Grzyby suszone namoczyć i ugotować w wodzie (szklanka), wywar podprawić zasmażką z tłuszczu i mąki, dodać przecier. Grzyby posiekać, połączyć z ugotowanym ryżem, dodać jajo i przyprawić nadzienie do smaku. Napełnić nim przygotowaną cebulę, ułożyć w prodiżu i skropić tłuszczem. Po 20 minutach zalać cebulę sosem i jeszcze na 7-8 min. włączyć prodiż.

Tagi:

ryż grzyby