Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Cebula nadziewana ryżem z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Cebulę nadziewaną podawać jako dodatek do mięsa z sosem

Cebula nadziewana ryżem z pieczarkami

Składniki:

Cebula nadziewana ryżem z pieczarkami

 

  • 5 szt cebuli czerwonej,
  • 0,5 szklanki ryżu ugotowanego na sypko,
  • 3 łyżki utartego żółtego sera,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 papryki marynowane,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 pieczarki,
  • przyprawa maggi,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier

 

Sposób przygotowania:

Cebula nadziewana ryżem z pieczarkami
Cebulę obrać i wydrążyć środki. Wydrążone cebule wrzucić do wrzącej lekko osolonej wody, obgotować, wyjąć. Wydrążony miąższ z cebuli drobno posiekać i wymieszać z ugotowanym na sypko ryżem. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, zmiażdżony czosnek, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i utarte na tarce o dużych otworach pieczarki i żółty ser, wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą maggi i cukrem. Obgotowaną cebulkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, każdą napełnić farszem, skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i delikatnie zrumienić w temp 170-180 stopni.