Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Cebula w winie z rodzynkami

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Cebulę obieramy, myjemy, kroimy wzdłuż na cząstki. W rondlu o grubym dnie roztapiamy

Cebula w winie z rodzynkami

Składniki:

Cebula w winie z rodzynkami

 

  • 1,5 kg cebuli
  • 15 dag masła
  • 10 dag rodzynków
  • 75 g białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Cebula w winie z rodzynkami
Cebulę obieramy, myjemy, kroimy wzdłuż na cząstki. W rondlu o grubym dnie roztapiamy masło, wrzucamy cebulę, rodzynki, oprószamy solą i pieprzem, zalewamy winem. Dusimy pod przykryciem nieco ponad godzinę. Tak przyrządzoną cebulę podajemy do schabu, pieczonej wieprzowiny, także do kaczki.