Sonduli

Sonduli

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Cebula z fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

U mnie w domu cebulka ta funkcjonuje jako samodzielne danie z chlebkiem z masełkiem. Ale można wykorzystać do smażonej rybki lub kotlecika

Cebula z fetą

Składniki:

Cebula z fetą

 

  • 1kg cebuli
  • puszka pomidorów pelati lub innych bez skórki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 opakowanie sera feta
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • oliwa z oliwek lub dobry olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Cebula z fetą
Cebule obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę i wrzucamy na rozgrzany na głębszej patelni olej. Posypujemy ją cukrem, szczyptą soli i pieprzu. Smażymy do czasu aż cebula się zeszkli wtedy dodajemy pokrojone wcześniej w kosteczkę pomidory z puszki i koncentrat, chwilkę dusimy na średnim ogniu, ewentualnie podlewamy kilkoma kroplami wody żeby się nie przypaliło. Jak już cebulka złapie kolor od pomidorków i zmięknie wtedy zmniejszamy ogień i wrzucamy pokrojony w kostkę serek feta i bardzo delikatnie wszystko mieszamy aż do prawie całkowitego rozpuszczenia fety. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.

Tagi:

sery beza ser bezy