Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Cebularz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Z takiego ciasta można robić pizzę.

Cebularz Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Cebularz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Cebularz
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Następnie wlać ciepłą wodę i wyrobić elastyczne ciasto, odłożyć do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać szczyptę soli i ponownie wyrobić, odłożyć aby podrosło. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować, pokroić na kawałki. Z każdego kawałek ciasta rękami formować owalne placuszki, posypać pokrojoną cebulą, oprószyć solą i przykryć utartym żółtym serem. Piec w temp 180 stopni około 20 minut.
Cebularz
Cebularz efektownie wygląda z cebulą o różnych kolorach.
Cebularz
Z ciasta można formować różne krztałty placuszków.