Sposób przygotowania:
Cebularze z anchois
Świeże drożdże wrzucamy do miski i zalewamy 3/4 szklanki ciepłej wody. Mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na 15 minut. W tym czasie zajmujemy się cebulą: kroimy ją w grube piórka i dusimy na dwóch łyżkach oliwy. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, papryką słodką, pieprzem i solą.
Do drugiej miski wsypujemy mąkę. Dodajemy sól, zaczyn oraz 10 łyżek oliwy z oliwek. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając resztę wody. Następnie dzielimy je na kulki, spłaszczamy ręką. Na ciasto nakładamy cebulę oraz kawałeczki anchois. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem.
Do drugiej miski wsypujemy mąkę. Dodajemy sól, zaczyn oraz 10 łyżek oliwy z oliwek. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając resztę wody. Następnie dzielimy je na kulki, spłaszczamy ręką. Na ciasto nakładamy cebulę oraz kawałeczki anchois. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem.