Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Cebularze z anchois

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takie cebularze z dużą ilością cebuli doprawionej ziołami prowansalskimi i słodką papryką świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Cebularze z anchois Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cebularze z anchois

 

Sposób przygotowania:

Cebularze z anchois
Świeże drożdże wrzucamy do miski i zalewamy 3/4 szklanki ciepłej wody. Mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na 15 minut. W tym czasie zajmujemy się cebulą: kroimy ją w grube piórka i dusimy na dwóch łyżkach oliwy. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, papryką słodką, pieprzem i solą.

Do drugiej miski wsypujemy mąkę. Dodajemy sól, zaczyn oraz 10 łyżek oliwy z oliwek. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając resztę wody. Następnie dzielimy je na kulki, spłaszczamy ręką. Na ciasto nakładamy cebulę oraz kawałeczki anchois. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem.
Cebularze z anchois
Świeże drożdże wrzucamy do miski i zalewamy 3/4 szklanki ciepłej wody.
Cebularze z anchois
Do drugiej miski wsypujemy mąkę. Dodajemy sól, zaczyn oraz 10 łyżek oliwy z oliwek.
Cebularze z anchois
Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając resztę wody.
Cebularze z anchois
Na ciasto nakładamy cebulę oraz kawałeczki anchois.