Sposób przygotowania:
Marchewkowy cebularz z siemieniem lnianymETAP 1:
Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem i śmietaną, wlać do 1 szklanki przesianej mąki, zamieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut.
ETAP 2:
Następnie rozczyn połączyć z pozostałą mąką, solą i pure z marchewki, wyrabiać około 10 minut.
ETAP 3:
W połowie wyrabiania dodać siemię lniane, zioła prowansalskie i olej.
ETAP 4:
Wyrabiać do wchłonięcia przez ciasto oleju. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
ETAP 5:
Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną cebulę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić.
ETAP 6:
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką deskę, przerobić i rozwałkować, wyciąć cebularze o dowolnych kształtach. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut.
Następnie włożyć porcje cebuli, posypać startym serem i oprószyć wędzoną papryką. Piec około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.