przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

SUPERPRZEPIS

Cebule faszerowane ryżem i grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jarska kolacja w nieco wykwintnym stylu.

Cebule faszerowane ryżem i grzybami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cebule faszerowane ryżem i grzybami

 

  • 4 cebule równiej wielkości
  • 2 dag suszonych grzybów
  • 2 czubate łyżki ryżu
  • 1 łyzka keczupu
  • kilka rodzynek
  • łyżka masła
  • 1/4 szklanki śmietany
  • łyzka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Cebule faszerowane ryżem i grzybami
Obieramy cebule z łupinek. Po ścięciu ich wierzchołków za pomocą łyżeczki wyjmujemy z ich środka zawartość - tak aby cebule stały sie jakby "miseczkami". Zalewamy cebule wrzątkiem i gotujemy je około 5 minut. Po upływie tego czasu cebule wyjmujemy z garnka, odsączamy, posypujemy odrobiną soli i pieprzu Suszone grzyby płuczemy, namaczamy, a następnie gotujemy aż do ich miękkości . Rozdrabniamy je za pomocą noża. Opłukany w zimnej wodzie ryż i gotujemy w osolonej wodzie. Nie do końca - ryż ma być półtwardy. PO ugotowaniu, odcedzeniu i lekkim przestudzeniu łączymy ryż z grzybami, keczupem, natką pietruszki i rodzynkami. Doprawiamy do do smaku. Farszem napełniamy cebule. Ustawiamy je w naczyniu żaroodpornym, uprzednio posmarowanym masłem. Polewamy cebule śmietaną i zapiekamy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Cebule faszerowane ryżem i grzybami
Cebule obieramy, ścinamy im czubki i wydrążamy wnętrza.
Cebule faszerowane ryżem i grzybami
Napełniamy ugotowane cebule wcześniej przygotowanym farszem.
Cebule faszerowane ryżem i grzybami
Cebule faszerowane ryżem i grzybami......

Tagi:

ryż grzyby