Sposób przygotowania:
Cebule faszerowane ryżem i grzybami
Obieramy cebule z łupinek. Po ścięciu ich wierzchołków za pomocą łyżeczki wyjmujemy z ich środka zawartość - tak aby cebule stały sie jakby "miseczkami". Zalewamy cebule wrzątkiem i gotujemy je około 5 minut. Po upływie tego czasu cebule wyjmujemy z garnka, odsączamy, posypujemy odrobiną soli i pieprzu Suszone grzyby płuczemy, namaczamy, a następnie gotujemy aż do ich miękkości . Rozdrabniamy je za pomocą noża. Opłukany w zimnej wodzie ryż i gotujemy w osolonej wodzie. Nie do końca - ryż ma być półtwardy. PO ugotowaniu, odcedzeniu i lekkim przestudzeniu łączymy ryż z grzybami, keczupem, natką pietruszki i rodzynkami. Doprawiamy do do smaku. Farszem napełniamy cebule. Ustawiamy je w naczyniu żaroodpornym, uprzednio posmarowanym masłem. Polewamy cebule śmietaną i zapiekamy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.



jaNina
natsu