WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Cebulowe kluski śląskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne kluski śląskie ziemniaczane wzbogacone przesmażoną cebulką z przyprawami dzięki, której mają fajny kolor i ciapki.

Cebulowe kluski śląskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cebulowe kluski śląskie

 

Sposób przygotowania:

Cebulowe kluski śląskie

ETAP 1:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni na łyżce oleju. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem i przesmażyć jeszcze 2 minuty. Przestudzić. Cebulę wymieszać z ugotowanymi ziemniakami i razem zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

Zmielone ziemniaki podzielić na 4 równe części. Jedną wyjąć i rozłożyć równo na pozostałych. W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną do poziomu ziemniaków. Wbić jajko i zagnieść jednolite ciasto.

Z ciasta formować kulki i robić w nich palcem wgłębienie. W garnku zagotować wodę, osolić ją i wrzucić kluski. Gotować je ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową na półmisek.

Podawać z sosem lub mięsem.

Cebulowe kluski śląskie
Kluski śląskie w trakcie gotowania w garnku
Cebulowe kluski śląskie
Uformowane kluski śląskie ułożone na stolnicy
Cebulowe kluski śląskie
Zagniecione ciasto cebulowo - ziemniaczane
Cebulowe kluski śląskie
Zmielone ziemniaki z cebulą, jajko i mąka w misce