Sposób przygotowania:
Cebulowe kluski śląskieETAP 1:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni na łyżce oleju. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem i przesmażyć jeszcze 2 minuty. Przestudzić. Cebulę wymieszać z ugotowanymi ziemniakami i razem zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Zmielone ziemniaki podzielić na 4 równe części. Jedną wyjąć i rozłożyć równo na pozostałych. W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną do poziomu ziemniaków. Wbić jajko i zagnieść jednolite ciasto.
Z ciasta formować kulki i robić w nich palcem wgłębienie. W garnku zagotować wodę, osolić ją i wrzucić kluski. Gotować je ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową na półmisek.
Podawać z sosem lub mięsem.