Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotleciki mielone z warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotlety z mięsa i warzyw pieczone w piekarniku są bardziej lekkie, ponieważ nie są nasączone tłuszczem. Smakują rewelacyjnie.

Kotleciki mielone z warzywami

Składniki:

Kotleciki mielone z warzywami

 

  • 40 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 średnia cukinia ( 2/3 szkl startej)
  • 15 dag startej dyni Hokkaido
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kotleciki mielone z warzywami

ETAP 1:

Kotleciki mielone z warzywami
Umyte i oczyszczone z miąższu warzywa zetrzeć na tarce

Dynię i cukinię umyć, usunąć miąższ z nasionami i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. ( dynię Hokkaido nie musimy obierać ze skórki)

ETAP 2:

Kotleciki mielone z warzywami
Tak przygotowane warzywa połączyć z mięsem

Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Przygotowane warzywa dodać do miski z mielonym mięsem.

ETAP 3:

Kotleciki mielone z warzywami
Dodać pozostałe składniki i przyprawić do smaku

Następnie wsypać posiekaną natkę pietruszki i bułkę tarą, wbić jajko, dodać sos sojowy, doprawić solą i pieprzem.

ETAP 4:

Kotleciki mielone z warzywami
Mięso z warzywami należy dokładnie wyrobić

Wszystko razem dokładnie wymieszać.

ETAP 5:

Kotleciki mielone z warzywami
Z masy mięsno-warzywnej uforować kotleciki

Uformować kotleciki i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

ETAP 6:

Kotleciki mielone z warzywami

Przykryć folią aluminiową, włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Po kwadransie usunąć folię, kotleciki przewrócić na drugą stronę i piec bez przykrycia następne 15 minut.