Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Cebulowo - jabłkowa pieczeń

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Cebulowo - jabłkowa pieczeń z ciasta francuskiego.

Cebulowo - jabłkowa pieczeń Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cebulowo - jabłkowa pieczeń

 

  • Składniki:

 

  • ciasto francuskie - 1 op. ( ok. 350 g )
  • jabłka - ok. 0,5 kg
  • cebula - ok. 0,5 kg
  • masło - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • suszona szałwia

 

Sposób przygotowania:

Cebulowo - jabłkowa pieczeń
Piekarnik nagrzewamy do temp. 190C. Formę do keksu ( ja użyłam silikonowej ) wykładamy ciastem w taki sposób, aby ciasto lekko zwisało z formy. Wstawiamy do lodówki wraz z pozostałym ciastem. Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Z jabłek usuwamy gniazdo nasienne . Obieramy ze skórki. Kroimy w plastry. Jabłka i cebulę układamy naprzemiennie warstwami w przygotowanej formie, przesypując każdą warstwę solą, pieprzem i szałwią. Zawijamy brzegi ciasta do środka i sklejamy. Posypujemy pokrojonym masłem. Przykrywamy pozostałym ciastem. Po środku robimy niewielki otwór. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 1 godzinę. Lekko studzimy i zajadamy ze smakiem! Smacznego!
Cebulowo - jabłkowa pieczeń
Cebulowo - jabłkowa pieczeń z ciasta francuskiego.
Cebulowo - jabłkowa pieczeń
Cebulowo - jabłkowa pieczeń z ciasta francuskiego.
Cebulowo - jabłkowa pieczeń
Cebulowo - jabłkowa pieczeń z ciasta francuskiego.