Sposób przygotowania:
chałka drożdżowa
zaczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru dodać ciepłe mleko i 3 łyżki mąki. Zostawić do wyrośnięcia
Przesiać mąkę do miski, wlać wyrośnięty zaczyn, jajka wymieszane z pozostałym cukrem, rozpuszczone masło, sól i wodę zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (powinno podwoić objętość)
podzielić ciasto na dwie części. Z każdej uformować trzy wałeczki. Zapleść warkocze. Wierzch posmarować jajkiem, można posypać makiem, sezamem lub tak jak w moim przypadku kruszonka (masło wielkość orzecha włoskiego zagnieść z cukrem i mąką)
Piec na blasze wysmarowanej masłem, lub na papierze ok 25 min w temp. 200 st .
Przesiać mąkę do miski, wlać wyrośnięty zaczyn, jajka wymieszane z pozostałym cukrem, rozpuszczone masło, sól i wodę zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (powinno podwoić objętość)
podzielić ciasto na dwie części. Z każdej uformować trzy wałeczki. Zapleść warkocze. Wierzch posmarować jajkiem, można posypać makiem, sezamem lub tak jak w moim przypadku kruszonka (masło wielkość orzecha włoskiego zagnieść z cukrem i mąką)
Piec na blasze wysmarowanej masłem, lub na papierze ok 25 min w temp. 200 st .