Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Chałka

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

przepyszna chałeczka - rewelacyjny smak!

Chałka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chałka

 

 

  • Kruszonka:
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Chałka
Drożdże rozpuszczamy z cukrem, a następnie mieszamy z ciepłym mlekiem. Wlewamy do mąki, dodajemy rozpuszczone, chłodne masło, szczyptę soli i 2 jajka. Wyrabiamy jednolite ciasto i odstawiamy przykryte na pół godziny. Następnie dzielimy je na 3 części, z których formujemy wałki. Blaszkę smarujemy masłem i pleciemy warkocz z ciasta. Zostawiamy do wyrośnięcia, a w tym czasie robimy kruszonkę z podanych wyżej składników, które musimy dokładnie rozmieszać, a następnie włożyć do zamrażalnika.Chałkę smarujemy rozbełtanym jajkiem, a następnie posypujemy utartą kruszonką. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w temp. 180*. Jeśli chałka będzie już bardzo rumiana, a czas pieczenia jeszcze nie minie, to można nakryć papierem śniadaniowym.
Chałka
warkocz z chałki
Chałka
gotowa chałka do jedzenia
Chałka
wyrosnieta chalka z kruszonka
Chałka
chalka po wyjeciu z pieca

Tagi:

jajko jajka