Sposób przygotowania:
Chałka
Drożdże rozpuszczamy z cukrem, a następnie mieszamy z ciepłym mlekiem. Wlewamy do mąki, dodajemy rozpuszczone, chłodne masło, szczyptę soli i 2 jajka. Wyrabiamy jednolite ciasto i odstawiamy przykryte na pół godziny. Następnie dzielimy je na 3 części, z których formujemy wałki. Blaszkę smarujemy masłem i pleciemy warkocz z ciasta. Zostawiamy do wyrośnięcia, a w tym czasie robimy kruszonkę z podanych wyżej składników, które musimy dokładnie rozmieszać, a następnie włożyć do zamrażalnika.Chałkę smarujemy rozbełtanym jajkiem, a następnie posypujemy utartą kruszonką. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w temp. 180*. Jeśli chałka będzie już bardzo rumiana, a czas pieczenia jeszcze nie minie, to można nakryć papierem śniadaniowym.