SUPERPRZEPIS

Chałka wielkanocna

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Chałka wielkanocna Więcej zdjęć (4)

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć drożdżowej chałki. Ta jest mięciutka, pachnąca wanilią i długo zachowująca świeżość.

Składniki:

Chałka wielkanocna

 

  • mąka tortowa - 1/2 kg
  • żółtka – 2 szt.
  • puree z dyni – 200 g
  • świeże drożdże – 15 g
  • śmietana kremówka – 1/2 szk.
  • drobny cukier - 3/4 szk.
  • pasta waniliowa - 2 łyżeczki
  • PONADTO:
  • żółtko – 1 szt.
  • śmietana kremówka – 1 łyżka
  • cukier perlisty – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Chałka wielkanocna
Drożdże rozcieram z łyżeczką cukru, dodaję łyżkę lekko podgrzanej śmietany i dwóch łyżek mąki robię rozczyn i odstawiam do wyrośnięcia. Gotowy rozczyn przekładam do miski miksera, dodaję pozostałe składniki i wyrabiam, aż ciasto będzie lśniące i elastyczne. Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam rękoma, a następnie dzielę na trzy części. Formuję z nich trzy wałeczki jednakowej długości. Z jednej strony wszystkie wałeczki dokładnie sklejam i zaplatam je jak warkocz. Łączę ze sobą również dolne końce powstałej chałki. Zaplecioną chałkę przenoszę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podrośnięcia. Wyrośniętą chałkę smaruję żółtkiem roztrzepanym z łyżką śmietanki i posypuję cukrem perlistym . Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 30-35 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Gdyby chałka zbyt mocno przypiekała się od góry można ją nakryć arkuszem papieru do pieczenia. Upieczoną chałkę pozostawiam w foremce do lekkiego przestygnięcia, następnie przekładam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia. *użyłam specjalnie do tej chałki jesienią zamrożonego puree z dyni, które kilka godzin przed pieczeniem wyjęłam z zamrażarki *jeśli puree z dyni jest rzadkie, to należy dać nieco więcej mąki, ale nie za dużo, ciasto ma być dość luźne, ale lśniące i dobrze wyrobione. Zbyt duża ilość mąki sprawi, że ciasto będzie twarde, a po upieczeniu niesmaczne. 
Chałka wielkanocna
Formuję z ciasta trzy wałeczki jednakowej długości.
Chałka wielkanocna
Z jednej strony wszystkie wałeczki dokładnie sklejam i zaplatam je jak warkocz.
Chałka wielkanocna
Wyrośniętą chałkę smaruję żółtkiem roztrzepanym z łyżką śmietanki i posypuję cukrem perlistym.