Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 495]

Chałka z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wydaje się skomplikowana do przygotowania, a tak naprawdę robi się prosto, wystarczy podzielić ciasto i zaplatać w warkocz i posypać kruszonką. Idealna na śniadanie z miodem lub dżemem.

Chałka z kruszonką

Składniki:

Chałka z kruszonką

Składniki na kruszonkę:

Składniki na ciasto:

Sposób przygotowania:

Chałka z kruszonką

I

Chałka z kruszonką
Przygotowanie ciasta, wszystkie składniki łączymy ze sobą, odstawiamy do wyrośnięcia i rozwałkowujemy oraz zwijamy w warkocz.

Sposób przygotowania kruszonki:
1. Wszystkie składniki na kruszonkę, łączę ze sobą za pomocą blendera.
Sposób przygotowania ciasta:
1. Mleko lekko podgrzewam, drożdże kruszę do miski, dodaję cukier, jedną łyżkę mąki i wlewam mleko. Dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.

2. Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier waniliowy, wbijam jajko całe i dwa żółtka, białka odstawiam na bok. Masło rozpuszczam studzę, wlewam do mąki. Na koniec dodaję wyrośnięty rozczyn i wyrabiam ciasto. Ciasto odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut.
3. Wyrośnięte ciasto przekładam na blat, dzielę na 2 części. Z pierwszej robię trzy równe wałeczki (dł. ok. 20 cm), następnie robię z nich warkocz. Przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czynności powtarzam dla pozostałej części ciasta, układam chałki na jednej blasze z zachowaniem odstępu. Odstawiam do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do temp. 180°C.

II

Chałka z kruszonką
Posypywanie ciasta kruszonką wcześniej przygotowaną.

4. Chałki smaruję roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i posypuję kruszonką, piekę 20-25 min (180°C).

III

Chałka z kruszonką

5. Gotowe.
6. Smacznego.


Tagi:

chałka ciasta