Sposób przygotowania:
Chałka z kruszonkąI
Sposób przygotowania kruszonki:
1. Wszystkie składniki na kruszonkę, łączę ze sobą za pomocą blendera.
Sposób przygotowania ciasta:
1. Mleko lekko podgrzewam, drożdże kruszę do miski, dodaję cukier, jedną łyżkę mąki i wlewam mleko. Dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier waniliowy, wbijam jajko całe i dwa żółtka, białka odstawiam na bok. Masło rozpuszczam studzę, wlewam do mąki. Na koniec dodaję wyrośnięty rozczyn i wyrabiam ciasto. Ciasto odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut.
3. Wyrośnięte ciasto przekładam na blat, dzielę na 2 części. Z pierwszej robię trzy równe wałeczki (dł. ok. 20 cm), następnie robię z nich warkocz. Przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czynności powtarzam dla pozostałej części ciasta, układam chałki na jednej blasze z zachowaniem odstępu. Odstawiam do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do temp. 180°C.
II
4. Chałki smaruję roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i posypuję kruszonką, piekę 20-25 min (180°C).
III
5. Gotowe.
6. Smacznego.
lukrowanepierniczki