Sposób przygotowania:
Jesienna chałka z suszonymi jabłkami i rodzynkami
Suszone jabłka posiekać/pokruszyć na drobniejsze kawałki. Mleko lekko podgrzać. W miseczce wymieszać ok. 3 łyżeczki mąki, drożdże, 2 łyżeczki cukru z kilkoma łyżkami mleka, odstawić, aż rozczyn „zacznie pracować”. Do miski wsypać resztę mąki, cukru, sól i wymieszać. Dodać żółtka, roztopione masło oraz rozczyn. Zagnieść ciasto stopniowo dolewając resztę mleka, w połowie ugniatania dodać suszone jabłka oraz rodzynki i połączyć je z ciastem. (Ciasto dzięki roztopionemu masłu po wyrobieniu będzie ładnie odchodzić od miski). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1,5 godziny, aż wyrośnie. Następnie wyrobić je podsypując lekko mąką raz jeszcze na stolnicy, podzielić na 3 złączone u góry wałeczki. Z kawałków ciasta zapleść charakterystyczny dla chałki „warkocz”. Przełożyć chałkę na blachę/do formy/prodiża wyłożonego papierem do pieczenie, odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. W malakserze połączyć ze sobą składniki kruszonki, następnie posypać chałkę ok. 2-3 łyżeczkami kruszonki (resztę postanowiłam zamrozić). Chałkę piec ok. 30 min. w temp. 190st. C. aż będzie rumiana.



