Sposób przygotowania:
Chałka z suszoną żurawinąEtap 1
Z 50 ml ciepłego mleka drożdży i łyżeczki mąki przygotować rozczyn. Resztę sypkich składników ( nie dodawać żurawiny) wsypać do miski, dodać ciepłe mleko, jajko roztopione masło i na końcu rozczyn, Wyrobić ciasto.
Etap 2
Pod koniec wyrabiania dodać żurawinę. Ciasto pod przykryciem pozostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Etap 3
Po upływie tego czasu ciasto wyłożyć na stolnicę i krótko wyrobić.
Etap 4
Ciasto podzielić na 6 w miarę równych części i z których uformować należy wałki.
Etap 5
Zapleść 2 chałki ( 3 wałki na 1 chałkę), Ułożyć je na blaszce, na której będą pieczone , pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia, przed włożeniem do piekarnika posmarować mlekiem. Piec w 180 stopniach przez około 30 minut.