Sposób przygotowania:
Makowiec świąteczny z kostką piernikowąUbijanie masy jajecznej:
Do miski od miksera wsypujemy cukier i wbijamy 4 jajka. Ubijamy razem na najwyższych obrotach na gęstą i puszystą masę.
Przygotowanie suchych składników:
Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy suchy mak oraz mielone orzechy włoskie. Mieszamy razem.
Przygotowanie ciasta:
Do ubitych jajek z cukrem ciągle miksując dodajemy stopniowo mleko a na końcu rozpuszczone i wystudzone masło.
Mieszamy razem z suchymi składnikami. Na koniec wlewamy parę kropli aromatu migdałowego i dokładnie mieszamy.
Większą połowę ciasta przelewamy do przygotowanej tortownicy średnicy 22 cm.
Na cieście układamy kostkę piernikową. Przykrywamy pozostałym ciastem wyrównując wierzch.
Pieczenie ciasta:
Wkładamy przygotowane ciasto do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 35-40 min. do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy.
Przygotowanie polewy:
W rondelku na małym ogniu gotujemy wodę z cukrem. Następnie skręcamy jeszcze palnik i dodajemy margarynę.
Gdy margaryna się rozpuści i dodajemy mieszając kakao.
Gdy wszystko zawrze ściągamy z ognia. Następnie wsypujemy połamaną gorzką czekoladą. Mieszamy dokładnie do rozpuszczenia się czekolady.
Dekorowanie ciasta:
Wystudzone ciasto polewamy letnią polewą. Posypujemy cukrowymi ozdobami. Pozostawiamy ciasto do czasu aż polewa całkowicie zastygnie.