Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 432]

Makowiec świąteczny z kostką piernikową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makowiec w odświętnej odsłonie z dodatkiem mielonych orzechów włoskich oraz nadziewanych kostek piernikowych domino. Oblany polewą czekoladową.

Makowiec świąteczny z kostką piernikową Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makowiec świąteczny z kostką piernikową

na ciasto:

  • 1 szkl. suchego maku
  • 3/4 szkl. orzechów włoskich mielonych
  • 13 dag masła
  • 20 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru
  • 4 jajka
  • 1/3 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • parę kropli aromatu migdałowego
  • dodatkowo:
  • 1 i 1/2 op. nadziewanych kostek piernikowych domino

do dekoracji:

  • 7 łyżek wody
  • 7 kopiatych łyżek cukru
  • 8 dag margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • świąteczna posypka cukrowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Makowiec świąteczny z kostką piernikową

Ubijanie masy jajecznej:

Makowiec świąteczny z kostką piernikową
Jajka z cukrem ubijamy razem mikserem na puszystą gęstą masę

Do miski od miksera wsypujemy cukier i wbijamy 4 jajka. Ubijamy razem na najwyższych obrotach na gęstą i puszystą masę.

Przygotowanie suchych składników:

Makowiec świąteczny z kostką piernikową
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy suchy mak oraz mielone orzechy

Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy suchy mak oraz mielone orzechy włoskie. Mieszamy razem.

Przygotowanie ciasta:

Makowiec świąteczny z kostką piernikową
Do przygotowanej tortownicy wykładamy ciasto makowe

Do ubitych jajek z cukrem ciągle miksując dodajemy stopniowo mleko a na końcu rozpuszczone i wystudzone masło.

Mieszamy razem z suchymi składnikami. Na koniec wlewamy parę kropli aromatu migdałowego i dokładnie mieszamy.

Większą połowę ciasta przelewamy do przygotowanej tortownicy średnicy 22 cm.

Na cieście układamy kostkę piernikową. Przykrywamy pozostałym ciastem wyrównując wierzch.

Pieczenie ciasta:

Makowiec świąteczny z kostką piernikową
Po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy ciasto

Wkładamy przygotowane ciasto do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 35-40 min. do suchego patyczka.

Po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy.

Przygotowanie polewy:

Makowiec świąteczny z kostką piernikową
Do polewy dodajemy połamaną gorzką czekoladą

W rondelku na małym ogniu gotujemy wodę z cukrem. Następnie skręcamy jeszcze palnik i dodajemy margarynę.

Gdy margaryna się rozpuści i dodajemy mieszając kakao.

Gdy wszystko zawrze ściągamy z ognia. Następnie wsypujemy połamaną gorzką czekoladą. Mieszamy dokładnie do rozpuszczenia się czekolady.

Dekorowanie ciasta:

Makowiec świąteczny z kostką piernikową
Ciasto polane polewą odkładamy w chłodne miejsce aby polewa na cieście całkowicie zastygła

Wystudzone ciasto polewamy letnią polewą. Posypujemy cukrowymi ozdobami. Pozostawiamy ciasto do czasu aż polewa całkowicie zastygnie.