SUPERPRZEPIS

Śmietankowy sernik z granatem

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Śmietankowy sernik z granatem

Sernik śmietankowy jest bardzo puszysty i delikatny. Połączenie galaretki malinowej z pestkami granatu to pyszna kompozycja.

Składniki:

Śmietankowy sernik z granatem

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szkl mąki tortowej
  • 0,5 szkl mąki kukurydzianej
  • 2 żółtka
  • 20 dag masła
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu
  • 2 łyżki gęstej śmietany

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 25 dag serka mascarpone
  • 350 ml śmietanki kremówki
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 7 jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki malinowe
  • 2/3 szkl pestek granatu

Sposób przygotowania:

Śmietankowy sernik z granatem

Ciasto:

Śmietankowy sernik z granatem
Wszystkie składniki ciasta razem połączyć i zagnieść ciasto

Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, spirytus, śmietanę i żółtka.

Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

Masa serowa

Śmietankowy sernik z granatem
Całe jajka z cukrem ubić tak jak na biszkopt

Do miski wbić jajka, dodać cukier i ubić na puszystą masę.

ETAP 3:

Śmietankowy sernik z granatem
masę jajeczną połączyć z serem i serkiem mascarpone

Dodać ekstrakt, serek mascarpone i ser z wiaderka.

ETAP 4:

Śmietankowy sernik z granatem
Masę serową połączyć z budyniem śmietankowym

Wsypać budyń i dokładnie zmiksować.

ETAP 5:

Śmietankowy sernik z granatem

Zimną śmietanę ubić na sztywno, delikatnie mieszając połączyć z masą serową.

Schłodzone ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 34x21 cm i wyłożyć masę serową.

Foremkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 160 stopni i piec jeszcze 20 minut.

Upieczony sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku przez pół godziny. Następnie ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.

ETAP 6:

Śmietankowy sernik z granatem

Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, ostudzić, wymieszać z pestkami granatu.

Upieczony, zimny sernik zalać tężejącą galaretką, włożyć do lodówki.