Sposób przygotowania:
Śmietankowy sernik z granatemCiasto:
Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, spirytus, śmietanę i żółtka.
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Masa serowa
Do miski wbić jajka, dodać cukier i ubić na puszystą masę.
ETAP 3:
Dodać ekstrakt, serek mascarpone i ser z wiaderka.
ETAP 4:
Wsypać budyń i dokładnie zmiksować.
ETAP 5:
Zimną śmietanę ubić na sztywno, delikatnie mieszając połączyć z masą serową.
Schłodzone ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 34x21 cm i wyłożyć masę serową.
Foremkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 160 stopni i piec jeszcze 20 minut.
Upieczony sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku przez pół godziny. Następnie ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.
ETAP 6:
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, ostudzić, wymieszać z pestkami granatu.
Upieczony, zimny sernik zalać tężejącą galaretką, włożyć do lodówki.
SylaUla