renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 550]

Chałka z suszoną żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chałka z suszoną żurawiną, pyszna ze świeżym masełkiem i gorącym kakao. Polecam na podwieczorek czy też na kolację.

Chałka z suszoną żurawiną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chałka z suszoną żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Chałka z suszoną żurawiną

Etap 1

Chałka z suszoną żurawiną
Wszystkie składniki umieścić w misce, na końcu dodać rozczyn.

Z 50 ml ciepłego mleka drożdży i łyżeczki mąki przygotować rozczyn. Resztę sypkich składników ( nie dodawać żurawiny) wsypać do miski, dodać ciepłe mleko, jajko roztopione masło i na końcu rozczyn, Wyrobić ciasto.

Etap 2

Chałka z suszoną żurawiną
Ciasto po wyrobieniu przykryć ściereczką.

Pod koniec wyrabiania dodać żurawinę. Ciasto pod przykryciem pozostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

Etap 3

Chałka z suszoną żurawiną
Po wyrośnięciu ciasta wyłożyć je na stolnicę.

Po upływie tego czasu ciasto wyłożyć na stolnicę i krótko wyrobić.

Etap 4

Chałka z suszoną żurawiną
Ciasto podzielić na sześć części i uformować wałki.

Ciasto podzielić na 6 w miarę równych części i z których uformować należy wałki.

Etap 5

Chałka z suszoną żurawiną
Chałeczki przed pieczeniem muszą jeszcze pół godziny wyrastać.

Zapleść 2 chałki ( 3 wałki na 1 chałkę), Ułożyć je na blaszce, na której będą pieczone , pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia, przed włożeniem do piekarnika posmarować mlekiem. Piec w 180 stopniach przez około 30 minut.