NinaSz

NinaSz

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Chałka zapiekana z brzoskwiniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie jest bardzo proste i można do niego użyć czerstwą chałkę, albo bułkę, w zasadzie dowolne pieczywo, które zalega gdzieś w spiżarce.

Chałka zapiekana z brzoskwiniami

Składniki:

Chałka zapiekana z brzoskwiniami

 

Sposób przygotowania:

Chałka zapiekana z brzoskwiniami
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.

Czerstwą chałkę pokroić w kostkę. Mleko połączyć z jajkami. Jeżeli chałka jest bardzo czerstwa to można do mleka i jajek dodać sok z brzoskwiń. Zalać chałkę i odstawić na chwilę do czasu aż napęczniej. Brzoskwinie pokroić w kostkę. 

Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wyłożyć połowę chałki. 

Następnie równomiernie wyłożyć brzoskwinie. Przykryć pozostałą chałką.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut - aż do zarumienienia się chałki.

Smacznego :)