Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowe Marianki
1. Drożdże roztarłam w misce z cukrem, aż powstała ciecz, do której wlałam kwaśna śmietanę.
2. Przesiana mąkę, miękką margarynę i żółtka zagniotłam razem i dalej wyrabiając dolewałam po trochu rozrobione drożdże (nie muszą wyrosnąć).
3. Dobrze wyrobione ciast podzieliłam na 5 części. Każda z nich rozwałkowałam na kształt koła i poprzecinałam nożem na 12 trójkątów.
4. Na szerszą część każdego trójkąta nałożyłam małą łyżeczką trochę powideł i zrolowałam zaczynając od szerszej części na kształt rogali.
5. Rogale posmarowałam na wierzchy roztrzepanym białkiem i piekłam 17-20 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Teraz lukier: cukier puder roztarłam z łyżką octu i odrobiną mleka lub wody. Dodałam aromatu posmarowałam jeszcze gorące rogaliki. Niebo w gębie!
2. Przesiana mąkę, miękką margarynę i żółtka zagniotłam razem i dalej wyrabiając dolewałam po trochu rozrobione drożdże (nie muszą wyrosnąć).
3. Dobrze wyrobione ciast podzieliłam na 5 części. Każda z nich rozwałkowałam na kształt koła i poprzecinałam nożem na 12 trójkątów.
4. Na szerszą część każdego trójkąta nałożyłam małą łyżeczką trochę powideł i zrolowałam zaczynając od szerszej części na kształt rogali.
5. Rogale posmarowałam na wierzchy roztrzepanym białkiem i piekłam 17-20 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Teraz lukier: cukier puder roztarłam z łyżką octu i odrobiną mleka lub wody. Dodałam aromatu posmarowałam jeszcze gorące rogaliki. Niebo w gębie!
Julia394
BozenaMatuszczyk
haniakson
haniakson