haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Rogaliki drożdżowe Marianki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 60
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kolejny przepis mojej mamy znaleziony w jej zeszycie z przepisami. Smaczne, słodko kwaskowe i delikatne smaku rogaliki zawsze szybko znikały z talerza!

Rogaliki drożdżowe Marianki Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Rogaliki drożdżowe Marianki

Na rogaliki

Na lukier

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego, waniliowego lub cytrynowego
  • trochę wody lub mleka

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe Marianki
1. Drożdże roztarłam w misce z cukrem, aż powstała ciecz, do której wlałam kwaśna śmietanę.

2. Przesiana mąkę, miękką margarynę i żółtka zagniotłam razem i dalej wyrabiając dolewałam po trochu rozrobione drożdże (nie muszą wyrosnąć).

3. Dobrze wyrobione ciast podzieliłam na 5 części. Każda z nich rozwałkowałam na kształt koła i poprzecinałam nożem na 12 trójkątów.

4. Na szerszą część każdego trójkąta nałożyłam małą łyżeczką trochę powideł i zrolowałam zaczynając od szerszej części na kształt rogali.

5. Rogale posmarowałam na wierzchy roztrzepanym białkiem i piekłam 17-20 minut w temperaturze 180 stopni.

6. Teraz lukier: cukier puder roztarłam z łyżką octu i odrobiną mleka lub wody. Dodałam aromatu posmarowałam jeszcze gorące rogaliki. Niebo w gębie!
Rogaliki drożdżowe Marianki
Drożdże rozcieramy z cukrem i kwaśna śmietaną.
Rogaliki drożdżowe Marianki
Kiedy roztwór drożdży jest gotowy, przesiewamy mąkę przez sito.
Rogaliki drożdżowe Marianki
Z mąki, margaryny, żółtek i drożdży wyrabiamy ciasto.
Rogaliki drożdżowe Marianki
Ciasto dzielimy na 5 części i każdą z nich rozwałkujemy i dzielimy na male trójkąty.
Rogaliki drożdżowe Marianki
Trójkąty zwijamy na kształt rogalika.
Rogaliki drożdżowe Marianki
Upieczone rogaliki lukrujemy.