Sposób przygotowania:
chałwowiec
Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Dodajemy pod koniec ubijania połowę cukru. W oddzielnym naczyniu żółtka, 5 łyżki letniej wody, pozostały cukier, cukier waniliowy ubijamy na kremową masę ( będzie co raz bardziej bielsza) mąkę mieszamy z budyniem i z proszkiem do pieczenia. mieszamy ze sobą i przesiewamy. Roztapiamy masło i studzimy. Na Ubite żółtka przesiewamy nasze mąki , na to przekładamy naszą pianę z białek i dokładnie, delikatnie mieszamy w jedną stronę. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy. Blachę natłuszczamy i wylewamy nasz biszkopt. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 40 minut. Margarynę wraz z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce chałwy cały czas miksując . Pod koniec ucierania dodajemy starte orzechy włoskie. Biszkopt przekrowujemy na pół. Na spód kładziemy 3/4 masy chałwowej przykrywamy 2 częścią biszkopta i na tą część pozostałą masę. Polewamy polewą czekoladową. Dekorujemy według uznania. SMACZNEGO