Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

chałwowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszne ciasto z pasą chałwową

chałwowiec Więcej zdjęć (2)

Składniki:

chałwowiec

 

  • Biszkopt:
  • 6jaj
  • 120 gram mąki
  • 30 gram budyniu (smak zależy od Ciebie- jaki kolor byś chciał uzyskać)
  • 120 gram cukru
  • 1 op cukru waniliowego
  • 5 łyżki wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła stopionego
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Do dekoracji :
  • Polewa czekoladowa
  • kolorowa posypka

 

 

 

Sposób przygotowania:

chałwowiec
Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Dodajemy pod koniec ubijania połowę cukru. W oddzielnym naczyniu żółtka, 5 łyżki letniej wody, pozostały cukier, cukier waniliowy ubijamy na kremową masę ( będzie co raz bardziej bielsza) mąkę mieszamy z budyniem i z proszkiem do pieczenia. mieszamy ze sobą i przesiewamy. Roztapiamy masło i studzimy. Na Ubite żółtka przesiewamy nasze mąki , na to przekładamy naszą pianę z białek i dokładnie, delikatnie mieszamy w jedną stronę. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy. Blachę natłuszczamy i wylewamy nasz biszkopt. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 40 minut. Margarynę wraz z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce chałwy cały czas miksując . Pod koniec ucierania dodajemy starte orzechy włoskie. Biszkopt przekrowujemy na pół. Na spód kładziemy 3/4 masy chałwowej przykrywamy 2 częścią biszkopta i na tą część pozostałą masę. Polewamy polewą czekoladową. Dekorujemy według uznania. SMACZNEGO
chałwowiec
Oczywiście masę można również bez orzechów zrobić

Tagi:

biszkopt