Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Charczo z kury

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Mięso z kury dobrze wymyć, włożyć do rondla, zalać zimną wodą. Gotowac na wolnym

Charczo z kury

Składniki:

Charczo z kury

 

  • 300 g kury
  • 1/4 szkl ryżu
  • 2 cebule
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta ostrej mielonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek zielonej kolendry lub pietruszki

Sposób przygotowania:

Charczo z kury
Mięso z kury dobrze wymyć, włożyć do rondla, zalać zimną wodą. Gotowac na wolnym ogniu, zdjąć szumowiny, następnie posolić. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na tłuszczu, połączyć z zupą. Dodać namoczony ryż i gotować do miękkości. Na kilka minut przed końcem gotowania wrzucić rozprowadzony przecier pomidorowy i roztarty z solą czosnek. Doprawić cynamonem i papryką. Przed podaniem mięso podzielić na porcje. Do każdego talerza wrzucić posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki.

Tagi:

ryż