czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Charlotte z malinami i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ciasto jest wyborne, słodko-kwaśne i bardzo sycące. Goście nie mogli uwierzyć, że w cieście jest ryż;)

Charlotte z malinami i ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Charlotte z malinami i ryżem

 

 

 

  • Wierzch:
  • 200ml śmietanki 30%,
  • śmietan-fix,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • kilka truskawek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Charlotte z malinami i ryżem
1. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodawać kolejno żółtka oraz aromat cytrynowy. Mąki przesiać, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na dużą blaszkę o wy. 37x42cm. Piec ok. 12min w temp. 190st. Ciepłe ciasto wyłożyć na wilgotną, lnianą ściereczką obsypaną zwykłym cukrem. Posmarować konfiturą i zrolować wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do ostygnięcia. Gdy rolada ostygnie pokroić ją w cienkie plastry. Obręcz od tortownicy o śr 25cm ułożyć na paterze, następnie na dnie i bokach rozłożyć plastry ciasta.2. Ryż ugotować na mleku do miękkości, ostudzić. Maliny zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie je rozgnieść. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, odstawić na 5 min, by napęczniała. Podgrzewając, rozpuścić i dodać do malin, wymieszać. Lekko przestudzić, połączyć z ugotowanym ryżem. Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z ryżem. Gotową masę przełożyć na paterę. Wstawić na 2 godz do lodówki. 3. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając śmietan-fix. Zdjąć obręcz z patery i rozsmarować śmietanę na wierzchu ciasta. Udekorować truskawkami i miętą. Przechowywać w lodówce.
Charlotte z malinami i ryżem
biszkopt pieczemy ok. 12min w temp 190st
Charlotte z malinami i ryżem
Ciepły biszkopt posmarowac konfiturą, zrolować
Charlotte z malinami i ryżem
Roladę biszkoptową pokroic w plasterki .
Charlotte z malinami i ryżem
Gotową masę ryżową wyłożyć na ciasto, schłodzić