Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 782]

Cheeseburger wołowy z surówką Colesław

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 430
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowy fast food może nie jest niskokaloryczny, ale na pewno o wiele zdrowszy od serwowanego w ulicznych budkach.

Cheeseburger wołowy z surówką Colesław

Składniki:

Cheeseburger wołowy z surówką Colesław

4 sztuki:

  • 4 bułki hamburgerowe

Kotlety:

  • 600g mielonej wołowiny (najlepiej tłustszego gatunku, np. łopatki, rostbefu)
  • odrobina wody
  • 1 cebula (duża)
  • 1 łyżka musztardy (najlepiej dijon)
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Cheeseburger wołowy z surówką Colesław
Kotlety:

Cebulę należy posiekać i zarumienić na oleju, a kolendrę utłuc w moździerzu. Do mięsa wołowego dodać niewielką ilość wody (dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste), podsmażoną cebulę oraz kolendrę. Całość doprawić solą z pieprzem, a następnie porządnie wyrobić. Dodać musztardę i wymieszać.Z powstałej masy uformować 4 okrągłe kotlety.

Kotlety smażyć po 4-5 minut z każdej strony na rozgrzanej patelni (ja smażyłam na grillowej).

Cheeseburger:

Bułki rozkroić na dwie części. Na dolnej ułożyć kotleta i plaster sera. Całość z wierzchnimi częściami bułek, ale nie złożonymi włożyć do piekarnika i podgrzać do momentu rozpuszczenia się sera. Następnie pod mięso w każdej kanapce wsunąć liść sałaty, plaster pomidora i dwa plasterki zielonego ogórka.

Na serze położyć odrobinę surówkę.

Całość złożyć i od razu podawać.