VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Chili con carne z suszonymi pomidorami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo syte i rozgrzewające danie w sam raz na zimne dni. Danie jest ostre jednakże łagodzi je cukier. Polecam dla wielbicieli kuchni meksykańskiej.

Chili con carne z suszonymi pomidorami

Składniki:

Chili con carne z suszonymi pomidorami

 

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1 duża biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 czerwonej papryki
  • 3 suszone pomidory
  • 0,5 łyżeczki ostrego chilli
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 2 pomidory
  • 1 puszka czerwonej fasoli (240 g)
  • 1 puszka kukurydzy (285 g)
  • 4 duże pieczarki
  • 1 łyżeczka cząbru
  • Ostra czerwona papryka
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka cukru
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Chili con carne z suszonymi pomidorami
Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Szklimy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane suszone pomidory oraz chilli. Dusimy wszystko do momentu zmięknięcia warzyw.

Następnie dodajemy mięso oraz przyprawę do mięs. Pomidory kroimy w kosteczkę, kukurydzę oraz fasolę odsączamy z zalewy, pieczarki kroimy w plasterki. Wszystko dodajemy do podsmażonego mięsa, mieszamy. Wlewamy wodę oraz koncentrat pomidorowy.

Przyprawiamy cząbrem, ostra czerwoną papryką oraz cukrem. Dusimy około 30-35 minut.

Możemy podać z pieczywem, makaronem lub ryżem.