lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Quesadilla-Tortilla pszenna wykonana własnoręcznie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Quesadilla-inaczej tortilla bardzo smaczne placki z farszem jakim chcecie. Jak wiadomo każdy z nas ma inny gust.

Quesadilla-Tortilla pszenna wykonana własnoręcznie Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Quesadilla-Tortilla pszenna wykonana własnoręcznie

Składniki na farsz:

Składniki na tortille:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150-160 ml mocno ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • można dodać zioła lecz nie za dużo bo będą się przypalać

Sposób przygotowania:

Quesadilla-Tortilla pszenna wykonana własnoręcznie

Krok 1

Mąkę pszenną, sól i proszek do pieczenia przesiewam i wsypuje do miski. Mleko podgrzewam w mikrofali, ma być gorące lecz nie wrzątek, wlewam je do składników sypkich, na końcu dodaje olej.
Ciasto wyrabiam koło 7 minut( powinno być elastyczne). Ciasto podzieliłam na 5 części średnica 25 cm i rozwałkowałam na koło,smażyłam na suchej rozgrzanej patelni na oko ( 30 sekund do minuty ). Kiedy zauważyłam że pojawiają się plamki to przewracałam na druga stronę.
Po usmażeniu przykryłam placki wilgotną ściereczką, przygotowałam farsz i robiłam z nich QUESADILLA

Teraz wam powiem jak dokończyłam przysmak

Tortille przykryłam wilgotną ściereczką na jakieś 30 minut, w tym czasie usmażyłam paprykę i serdelki drobno pokrojone.

Placek tortilli włożyłam do gorącej patelni bez tłuszczu i na połowie położyłam farsz czyli ser, papryka usmażona, serdelka usmażona ser. Takie zrobiłam trzy, a następne dwie zrobiłam tylko ser, papryka smażona, pomidor, ogórek i ser. Kiedy ser się rozpuścił wyjęłam z patelni i pokroiłam na trójkąty. Wiem że prawdziwa QUESADILLA powinna być z maki kukurydzianej jednak lubię kombinować i zrobiłam pszenną. Wyszły pyszne w obu wersjach.

Quesadilla-Tortilla pszenna wykonana własnoręcznie
Mąkę pszenną,sól i proszek do pieczenia przesiewam i wsypuje do miski. Mleko podgrzewam w mikrofali , ma być gorące lecz nie wrzątek, wlewam je do składników sypkich.
Quesadilla-Tortilla pszenna wykonana własnoręcznie
Po wlaniu mleka dodaję łyżkę oleju( wlałam na oko)
Quesadilla-Tortilla pszenna wykonana własnoręcznie
Przekładam skłądniki na stolnicę silikonowa i zagniatam koło 7 minut.
Quesadilla-Tortilla pszenna wykonana własnoręcznie
Ciasto jest elastyczne i dobrze zagniecione.
Quesadilla-Tortilla pszenna wykonana własnoręcznie
Ciasto podzieliłam na 5 równych części części
Quesadilla-Tortilla pszenna wykonana własnoręcznie
Staralm się rozwałkować na koo ale wyszło jak wyszło
Quesadilla-Tortilla pszenna wykonana własnoręcznie
Smażyłam na suchej rozgrzanej patelni na oko ( 30 sekund do minuty ) Kiedy zauważyłam że pojawiają się plamki to przewracałam na druga stronę.
Quesadilla-Tortilla pszenna wykonana własnoręcznie
Tak wyglądaja placki tortilli po usmażeniu.
Quesadilla-Tortilla pszenna wykonana własnoręcznie
Usmqazyłam paprykę biała drobno pokrojoną
Quesadilla-Tortilla pszenna wykonana własnoręcznie
Serdelki i szczypiorek też drobno pokroiłam