Sposób przygotowania:
Quesadilla-Tortilla pszenna wykonana własnoręcznieKrok 1
Mąkę pszenną, sól i proszek do pieczenia przesiewam i wsypuje do miski. Mleko podgrzewam w mikrofali, ma być gorące lecz nie wrzątek, wlewam je do składników sypkich, na końcu dodaje olej.
Ciasto wyrabiam koło 7 minut( powinno być elastyczne). Ciasto podzieliłam na 5 części średnica 25 cm i rozwałkowałam na koło,smażyłam na suchej rozgrzanej patelni na oko ( 30 sekund do minuty ). Kiedy zauważyłam że pojawiają się plamki to przewracałam na druga stronę.
Po usmażeniu przykryłam placki wilgotną ściereczką, przygotowałam farsz i robiłam z nich QUESADILLA
Teraz wam powiem jak dokończyłam przysmak
Tortille przykryłam wilgotną ściereczką na jakieś 30 minut, w tym czasie usmażyłam paprykę i serdelki drobno pokrojone.
Placek tortilli włożyłam do gorącej patelni bez tłuszczu i na połowie położyłam farsz czyli ser, papryka usmażona, serdelka usmażona ser. Takie zrobiłam trzy, a następne dwie zrobiłam tylko ser, papryka smażona, pomidor, ogórek i ser. Kiedy ser się rozpuścił wyjęłam z patelni i pokroiłam na trójkąty. Wiem że prawdziwa QUESADILLA powinna być z maki kukurydzianej jednak lubię kombinować i zrobiłam pszenną. Wyszły pyszne w obu wersjach.