karolinaOla

karolinaOla

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Chili con carne

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Pyszna potrawa przygotowana przeze mnie w formie gęstej zupy. Jest bardzo pikantna. Ja osobiście nie jadam ostrych potraw - ta jest wyjątkiem. Naprawdę godna polecenia. Jej smak jest zupełnie inny od tych dań co do tej pory jedliście. Smacznego.

Chili con carne

Składniki:

Chili con carne

 

  • Mięso wołowe z goleni 0,3-0,4kg (może być gulaszowe bądź inne wołowe)
  • Fasola biała- puszka
  • Fasola czerwona- puszka
  • Cebula-2 średnie
  • Przecier pomidorowy- 2łyżki
  • Sos sojowy- 4łyżki
  • Oregano- 1łyżka
  • Majeranek- 1łyżka
  • Papryczka chili 2 szt, bądź sos chili( u mnie VIFON)2 łyżki
  • Papryka czerwona-ćwiartka średniej
  • Papryka słodka w proszku -2łyżki
  • Kukurydza- 0,5puszki
  • Liść laurowy-1szt
  • Pieprz- 1łyżka
  • Sól ok 1łyżeczki
  • Olej- łyżka

Sposób przygotowania:

Chili con carne

ETAP 1:

Chili con carne
Cebulę z mięsem podsmaż do zmienienia przez mięso barwy

Na rozgrzany olej wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaj mięso bardzo drobno pokrojone(kostka ok 1cm),pieprz i liść laurowy. Jak mięso będzie obsmażone wlej sos sojowy.

ETAP 2:

Chili con carne
Wszystkie składniki należy połączyć i wymieszać

Teraz musisz dodać fasolę białą razem z zalewą, fasolę czerwoną bez zalewy, 0,5 szkl wody, paprykę w kostkę pokrojoną, kukurydzę, pozostałe przyprawy, oraz przecier pomidorowy.

Jeśli chodzi o sos chili to można dać najpierw łyżkę, a podczas gotowania dołóżcie więcej. pamiętajcie, że ta potrawa im jest ostrzejsza tym lepiej smakuje.

ETAP 3:

Chili con carne
Zupa w trakcie gotowania będzie gęstniała.

Teraz musisz zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 1 godzinę. Co jakiś czas mieszaj, bo zupa jest bardzo gęsta i łatwo może przywrzeć do dna garnka. Oczywiście pod koniec gotowania możesz posolić i dolać więcej sosu chili.


Tagi:

danie