ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 240]

Zupa z czerwonej soczewicy ze świeżym tymiankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Tymianek pospolity jest rośliną leczniczą, wykazuje właściwości bakterio- i grzybobójcze oraz ogólnie dezynfekujące i przeciwzapalne. Dlatego warto go dodawać do zup i stosować w kuchni.

Zupa z czerwonej soczewicy ze świeżym tymiankiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z czerwonej soczewicy ze świeżym tymiankiem

 

Sposób przygotowania:

Zupa z czerwonej soczewicy ze świeżym tymiankiem
Do garnka wkładamy  mięso i zalewamy go wodą, wkładamy dwa liście laurowe, 3 ziela angielskie i dodajemy sól.
Trzy marchewki kroimy w kosteczkę, obieramy trzy młode ziemniaczki i także kroimy je w drobną kosteczkę.

Kiedy mięso będzie na pół miękkie sypiemy szklankę czerwonej soczewicy w połówkach. Taka się znacznie szybciej gotuje.

Dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku, dodajemy otarty majeranek. Młode liście lubczyku, pokrojone na drobno.

Gotujemy, przed podaniem doprawiamy według swojego smaku.  
Zupa z czerwonej soczewicy ze świeżym tymiankiem
Trzy marchewki kroimy w dość drobną kosteczkę.
Zupa z czerwonej soczewicy ze świeżym tymiankiem
Trzy ziemniaki kroimy w dość drobną kosteczkę.
Zupa z czerwonej soczewicy ze świeżym tymiankiem
Dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku, dodajemy otarty majeranek.
Zupa z czerwonej soczewicy ze świeżym tymiankiem
Kiedy mięso będzie na pół miękkie sypiemy szklankę czerwonej soczewicy w połówkach.

Tagi:

zupa soczewica