Magda_Daria

Magda_Daria

Szef Kuchni
[Przepisów: 25]

Chili con carne po polsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie mam nic przeciwko kuchniom świata, ale niektóre dania można z powodzeniem spolszczać i jednym z nich jest właśnie chili con carne.

Chili con carne po polsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chili con carne po polsku

 

  • pół kg mięsa mielonego,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • 3 większe pomidory,
  • 1 cebula,
  • 4-5 ząbki czosnku,
  • 1 czerwona papryka,
  • przyprawy - po łyżce papryki łagodnej i ostrej + oregano

Sposób przygotowania:

Chili con carne po polsku
Pokrój w grubą kostkę cebulę i paprykę a następnie na drobno czosnek. Podsmażaj przez kilka minut, tak żeby cebula się przyrumieniła, ale nie usmażyła a czosnek nie spalił. Teraz dodaj mięso i przyprawy. Podsmaż przez kolejne kilka minut na średnim ogniu. W tym czasie pokrój w grubą kostkę pomidory. Kiedy mięso zmieni barwę z różowej na brązową, dodaj je do niego. Duś przez 25min. na średnim ogniu, co parę minut mieszając. pomidory puszczą wystarczającą ilość soku także nie trzeba dolewać wody. Po tym czasie dodaj odsączoną z zalewy fasolę, dopraw solą jeśli jej używasz, zagotuj i odstaw do przegryzienia. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Chili con carne po polsku
Pokrojone warzywa przełóż na patelnię i podsmażaj przez parę minut.
Chili con carne po polsku
Następnie dodaj mięso i przyprawy. Wymieszaj i podsmażaj kilka minut.
Chili con carne po polsku
Do podsmażonej potrawy dodaj pokrojone w kostkę pomidory i duś przez 25min
Chili con carne po polsku
Dodaj fasolę, sól, zagotuj raz jeszcze i gotowe.