ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 282]

Zupa szpinakowo-ogórkowa ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Zupa szpinakowo - ogórkowa ze śmietaną, ciekawa wersja zupy z wykorzystaniem kwasu z ogórków kiszonych. Smakuje wybornie, można ją podać pikantnie lub łagodnie.

Zupa szpinakowo-ogórkowa ze śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa szpinakowo-ogórkowa ze śmietaną

 

Sposób przygotowania:

Zupa szpinakowo-ogórkowa ze śmietaną
Do garnka wkładamy skrzydełka lub inne mięso, zalewamy wodą, wkładamy dwa liście laurowe, 3 ziela angielskie i sypiemy sól.

Marchewki kroimy w kosteczkę, natkę selera na drobno, wszystko gotujemy do miękkości. Kiedy już wszystko jest miękkie dodajemy szklankę kwasu z kiszonych ogórków. Ja miałam troszkę jeszcze od kiszenia czosnku więc dodałam też dwie łyżki takiego kwasu dodatkowo.

Szpinak smażymy z dodatkiem łyżki margaryny palmy albo masła, po usmażeniu zestawiamy z ognia i dodajemy dwie łyżki śmietany gęstej, kwaśnej i mieszamy. Dodajemy do szpinaku po troszeczku naszą zupę, żeby śmietana nam się nie zważyła.

Smakujemy i doprawiamy do smaku podajemy z makaronem.
Zupa szpinakowo-ogórkowa ze śmietaną
Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę.
Zupa szpinakowo-ogórkowa ze śmietaną
Natkę selera płuczemy pod bierzącą wodą i kroimy.
Zupa szpinakowo-ogórkowa ze śmietaną
Skrzydełka, warzywa i przyprawy, wszystko razem gotujemy do miękkości.
Zupa szpinakowo-ogórkowa ze śmietaną
Szpinak smażymy z dodatkiem łyżki masła lub margaryny, zestawiamy z ognia i dodajemy dwie łyżki śmietany.

Tagi:

zupy warzywa