monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1283]

Chili con carne po polsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

zapraszam na pyszne sycące i rozgrzewające danie typu chili con carne przygotowane na polski sposób:),można go podać do pieczywa, makaronu czy ryżu, polecam:)

Chili con carne po polsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chili con carne po polsku

 

  • 1/2 opakowania mrożonej zupy prezydenckiej
  • 300 g schabu bez kości
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 3 łyżki fasoli czerwonej z puszki
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki koncentratu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka margaryny
  • świeżo mielona gałka muszkatołowa
  • chili mielone w płatach
  • sól,pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Chili con carne po polsku
Mięso umyć i osuszyć. Zmielić w maszynce do mięsa o średniej wielkości oczkach. Cebulkę pokroić w małą kostkę. Zeszklić ją na rozgrzanej margarynie. Dodać mięso i smażyć aż się zetnie. Następnie dodać pokrojoną paprykę i smażyć dalej około 2-3 minut. Dodać zupę prezydencką i smażyć aż warzywa zmiękną. Kukurydzę i fasolę odsączyć, i przepłukać pod bieżącą wodą i odcedzić. Dodać do garnka i smażyć około 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz świeżo zmielonymi płatkami chili. Dodać gałkę i wymieszać. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Wlać około szklanki wody. Dodać koncentrat wymieszać i zagotować. Gotować około 5 minut, dodać cukier i po minucie zdjąć z ognia. Smacznego!
Chili con carne po polsku
schab zmielić w maszynce do mięsa
Chili con carne po polsku
podsmażyć na cebuli do ścięcia białka
Chili con carne po polsku
dodać mrożone warzywa i dusić do miękkosci
Chili con carne po polsku
dodać kukurydzę i czerwoną fasolę