Sposób przygotowania:
Ziemniaki pieczone z chili con carne
Na rozgrzaną oliwę wsypać warzywa, podlać odrobiną wody, dusić kilka minut, aż będą prawie miękkie. Dodać mięso, smażyć aż straci czerwony kolor. Dodać pomidory, zmiażdżony ząbek czosnku, przyprawy i dusić ok. 15 minut. Jeśli potrawa zrobi się zbyt gęsta i sucha, dolewamy gorący bulion. Ziemniaki obrać, opłukać, przekroić wzdłuż 2/3 ich wysokości. Łyżeczką, a najlepiej łyżeczką do drążenia melona, wydrążyć środki większych części ziemniaka, napełnić farszem, przykryć mniejszymi częściami i ewentualnie przewiązać sznurkiem lub nitką. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać roztopionym masłem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. na rumiano przez ok, 50 min.