mariolka.z

mariolka.z

Starszy Kucharz
[Przepisów: 7]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Ziemniaki pieczone z chili con carne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Moja wersja meksykańskiego chili con carne, czyli potrawy z mięsa mielonego i papryki oraz różnych dodatków. Według mnie chili świetnie się komponuje z ziemniakami.

Ziemniaki pieczone z chili con carne Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ziemniaki pieczone z chili con carne

 

  • 5-6 sporych ziemniaków
  • ok. 200 g mielonej wołowiny
  • 1/2 opakowania mieszanki meksykańskiej Hortex
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku lub kawałek drobno posiekanej świeżej papryczki chili
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżka masła
  • oliwa do smażenia
  • ewentualnie ok 70 ml bulionu do podlewania

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pieczone z chili con carne
Na rozgrzaną oliwę wsypać warzywa, podlać odrobiną wody, dusić kilka minut, aż będą prawie miękkie. Dodać mięso, smażyć aż straci czerwony kolor. Dodać pomidory, zmiażdżony ząbek czosnku, przyprawy i dusić ok. 15 minut. Jeśli potrawa zrobi się zbyt gęsta i sucha, dolewamy gorący bulion. Ziemniaki obrać, opłukać, przekroić wzdłuż 2/3 ich wysokości. Łyżeczką, a najlepiej łyżeczką do drążenia melona, wydrążyć środki większych części ziemniaka, napełnić farszem, przykryć mniejszymi częściami i ewentualnie przewiązać sznurkiem lub nitką. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać roztopionym masłem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. na rumiano przez ok, 50 min.
Ziemniaki pieczone z chili con carne
ziemniaki z chili con carne 2
Ziemniaki pieczone z chili con carne
chili con carne 3